Aanslag Hebron was op IsraŽlische militairen

motown had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het vuurgevecht waarbij volgens Israel biddende Joodse kolonisten zouden zijn doodgeschoten blijken uitsluitend IsraŽlische soldaten, grenspolitie en veiligheidspersoneel om te zijn gekomen. Er zijn geen ongewapende burgers gedood. Het betrof een grote schietpartij tussen leden van de Palestijnse Hamas, en voorgenoemde IsraŽlische diensten, die een groep joodse kolonisten escorteerden. Daarbij kwamen ook vier Palestijnen om het leven.

De IsraŽlische krant Ha'aretz Daily heeft na eigen onderzoek de foutieve berichtgeving bevestigd. De IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken, Netanjahoe, blijkt de pers verkeerd te hebben voorgelicht. Ook Matan Vilnai, een lid van de Israelische Arbeiderspartij, verklaarde: "Het was geen bloedbad, het was een veldslag."

Volgens een medewerker van Yasser Arafat hebben degenen die de IsraŽlische versie met de burgerslachtoffers aannamen te haastig een besluit genomen. Volgens hem betreft het een legitiem verzet tegen bezetting en zouden er honderden VN resoluties zijn die garanderen dat de Palestijnen het recht hebben om zichzelf te verdedigen.

De aanslag is inmiddels opgeŽist door de radicale Palestijnse groepering Hamas. Moussa abu Marzouk, een leider van Hamas, zei dat de Palestijnen die het vuur openden op de IsraŽlische militairen leden waren van Hamas en niet van de Islamitische Jihad. Die groepering had eerder de verantwoordelijkheid opgeŽist.

Volgens Marzouk hielden twee strijders van Hamas de soldaten al ruim twee weken in de gaten. Drie Jihad-strijders waren toevallig ter plaatse toen het vuurgevecht vrijdag begon, maar het was Hamas die de aanval uitvoerde, aldus de Hamas-leider.

IsraŽlische actie

Het IsraŽlische leger heeft vannacht een bliksemactie in Gaza-stad uitgevoerd. Militairen voerden vuurgevechten met Palestijnen en verwoestten een Palestijns politiebureau en zes andere gebouwen. Zeker vier Palestijnen raakten gewond.
De actie werd uitgevoerd met zo'n 30 gepantserde voertuigen, begeleid door helikopteraanvallen. Het was volgens Israel een vergelding voor de aanslag, waarbij de twaalf IsraŽlische militairen en veiligheidsmensen werden gedood.

Inmiddels hebben de IsraŽliŽrs zich weer uit Gaza-stad teruggetrokken.
-


Nieuwsbronnen: Alertnet, Christian Science Monitor en Planet Nieuws.