UK: Chipimplantaat voor pedofielen

NorthernStar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse overheid onderzoekt momenteel de mogelijkheden om veroordeelde pedofielen te kunnen taggen door middel van een chip-implantaat. Dit blijkt uit documenten die het dagblad The Observer heeft weten te achterhalen.

Het idee is afkomstig van een organisatie voor slachtoffers van pedofielen. De Minister heeft daarop een speciaal team samengesteld die de mogelijkheden voor het inbrengen van elektronische tags in kaart moet brengen. Het team is inmiddels al in bespreking met het bedrijf Tracker, dat in Engeland een soortgelijk systeem voor gestolen auto's beheerd. Computerbedrijf Compaq heeft de opdracht gekregen de benodigde software te ontwikken.

Met de huidige generatie tags kan men alleen vaststellen of iemand wel of niet thuis is, en hoogstens of de persoon zich in een risico gebied, zoals een school bevindt. De nieuw te ontwikkelen chips moeten via een satellietverbinding precies laten zien waar de pedofiel zich bevind en tevens zijn hartslag en bloeddruk in de gaten houden, zodat bij stijging daarvan direct een waarschuwingssignaal aan de observatiepost gegeven wordt.

Organisaties voor burgerrechten zijn woedend en men vraagt zich af welke groep de volgende is. De regering is ondertussen bezorgd dat pedofilie tot nu toe schromelijk onderschat is en veel vaker voorkomt dan gedacht. Tijdens een onderzoek van de politie waarbij onder andere naar internetgedrag is gekeken zijn 7.000 verdachte personen naar voren gekomen. Inmiddels heeft dit al geleid tot 70 arrestaties, maar dit zou gemakkelijk op kunnen lopen naar 5.000 arrestaties verspreid over het land.

Wel moet er eerst een wetswijziging plaatsvinden voordat men pedofielen ook werkelijk mag taggen.