Engels neurologen willen helm voor voetballers

Naar aanleiding van het overlijden van ex-international Jeff Astle pleiten Engelse neurologen voor het invoeren van helmen bij voetballers. Hiermee zouden levens gered kunnen worden. Uit onderzoek is gebleken dat Jeff Astle is overleden aan de gevolgen van het koppen van ballen.

Naast het voorstel van de neurologen doet de Engels voetbalbond ook al onderzoek naar de gevolgen van het koppen bij voetballers. Een klinische neuroloog, dr. Lester Murphy zei: "Ik denk dat een beschermende helm levens kan redden. Vooral nu er regelmatig spelers klagen over hoofdpijn en misselijkheid."

Eerder werd er vanuit gegaan dat Astle was overleden aan de gevolgen van de zware ballen die vroeger in gebruik waren. Maar de neurologen beweren dat het komt door de duizenden balcontacten met het hoofd. Het gewicht is dan niet meer van belang.

Het onderzoek van de Engels voetbalbond begon vorig jaar en richt zich op dertig voetballers. Deze dertig voetballers worden tien jaar gevolgd. Regelmatig ondergaan ze MRI-scans om na te gaan wat de gevolgen zijn van het koppen. De Engelse voetbalbond is dit onderzoek begonnen omdat zij verantwoordelijk zijn voor de invoer van hoofddeksels ter bescherming van de spelers.