Arabische moslimliga start Nederlandse afdeling

De omstreden Arabisch Europese Liga (AEL) van de Belgische Libanees Dyab Abou Jahjah start afdelingen in Nederland. De nu nog alleen in België actieve AEL, die zeer populair is bij allochtone jongeren, wordt gezien als Islamitische tegenhanger van het Vlaams Blok.

De AEL start binnenkort afdelingen in Amsterdam en Rotterdam. De Liga denkt besprekingen met Nederlandse aanhangers medio december te kunnen afronden. ,,Wij komen naar Nederland. Dat is zeker,'' zo zegt de tweede man in de organisatie, Ahmed Azzuz.

In België is de AEL vooral populair onder allochtone moslimjongeren van 20 tot 30 jaar uit de grote steden. Zij voelen zich aangesproken door de denkbeelden van JahJah, die volgens eigen zeggen moslims bewust wil maken van hun eigen culturele en politieke identiteit en zo tegenwicht wil bieden aan de westerse cultuur; zo vindt de AEL het niet nodig dat moslims in de Westerse maatschappij integreren. De liga wil eigen scholen en een eigen partij. Vertegenwoordiging door allochtonen in bestaande politieke partijen wordt afgekeurd. Die zouden niets voor hun geloofsgenoten doen en weinig of geen binding met de islamitische gemeenschap hebben. En laatst stelde de AEL voor om het Arabisch als officiële taal in België te bombarderen.

Burgerpatrouilles

De 31-jarige AEL leider Abou JahJah is in België wegens zijn radicale uitlatingen een omstreden figuur. Er lopen twee aanklachten tegen hem omdat hij zou hebben aangezet tot haat jegens de joodse inwoners van de stad Antwerpen. Justitie is ook een onderzoek begonnen omdat hij in Libanon aan terroristische acties zou hebben deelgenomen. Volgens het Vlaams Blok heeft JahJah onder valse voorwendselen de Belgische nationaliteit verkregen; door middel van een schijnhuwelijk, dat al na één jaar ontbonden werd, verkreeg een Belgisch paspoort. Bovendien startte de Liga dit weekend islamitische 'burgerpatrouilles', die in de Antwerpse wijk Borgerhout 'politieterreur' tegen migranten moet voorkomen.

De reguliere politieke partijen in België vrezen vooral de polariserende werking van het AEL; het Vlaams Blok zou electeraal namelijk sterk winnen door de opkomst van de Liga.

De AEL zelf is zich van geen kwaad bewust en zegt enkel op te komen voor de belangen van de islamitische allochtonen. Discriminatie bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt heeft volgens de liga gezorgd voor massale werkloosheid onder migranten. Daarom zouden migranten gedurende minstens tien jaar voorrang moeten krijgen bij sollicitaties.

Website Arabische Europese Liga.