Fortuyn en Balkenende sloten een ''pact''

Zaphod_B had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het gisteren gepresenteerde boek 'In de ban van Fortuyn', van de journalisten Jutta Chorus (NRC) en Menno de Galan (Nova), staat geschreven dat Pim Fortuyn en Jan-Peter Balkenende een soort van niet aanvalsverdrag hadden afgesloten; ze zouden de pijlen niet opelkaar richten, maar op de Paarse coalitie.

Dit werd afgesproken op een bijeenkomst in november vorig jaar tussen Fortuyn en Balkenende, toen Fortuyn nog bij Leefbaar Nederland zat. Aanleiding was een opmerking van Balkenende die zei dat Fortuyn geen hoogleraar meer was: "De enige professor die lijsttrekker is, ben ik zelf". Fortuyn was ontdaan en Balkenende nodigde hem uit om een borrel te drinken.

De gang van zaken wordt beaamt door het prominente CDA-lid Hans Hillen, die de ontmoeting arrangeerde, en campagneleider van Leefbaar Nederland, Kay van de Linde. "Ze spraken af dat Balkenende Paars zou aanvallen en niet Pim. Fortuyn heeft vervolgens gezegd niet met Balkenende een coalitie aan te gaan, als die zijn belofte zou verbreken'', aldus Van de Linde.