Halsema nieuwe lijsttrekker GroenLinks

De 36-jarige Femke Halsema, afkomstig uit Amsterdam, wordt de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. Dat is kort na het aftreden van Paul RosenmŲller als lijsttrekker bekendgemaakt. Nu is ze nog nummer twee op de lijst van GroenLinks. Op dit moment is ze de enige vrouw die lijsttrekker van een Politieke Partij is. Haar speerpunten zijn het milieu en de strijd tegen de maatschappelijke verharding. Ze wil opkomen voor "alles wat kwetsbaar is" en gaat zich inzetten voor het terugbrengen van fatsoen in de politiek, met 'kleine Haagste stappen'. "Minder stress, minder agressie, minder onverdraagzaamheid," zei ze.

Halsema kwam voor het eerst in 1998 voor GroenLinks in de Kamer. Daarvoor werkte ze onder andere van 1993 tot 1997 bij het wetenschappelijke bureau van de PvdA. In de Kamer werd al langer aangenomen dat ze de opvolgster van RosenmŲller zou worden.

Overigens is Halsema officieel nog niet de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. Pas na het congres op zaterdag 23 november, zal de nieuwe lijsttrekker officieel bekend worden.