Studenten protesteren tegen bezuinigingen

Duizenden studenten hebben gisterenmiddag op het Amsterdamse Museumplein actie gevoerd tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Ze protesteerden hiermee tegen de plannen van staatssecretaris Nijs (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen), om het hoger onderwijs de komende jaren nog eens met een aantal honderden miljoenen euro's te korten.

Vanaf 3 uur in de middag kwam een aantal woordvoerders van universiteiten en diverse studenten belangenpartijen aan het woord, waarna een kleine protestmars werd gehouden door de stad. Rond een uur of 5 werd er een klein 'lijsttrekkersdebat' gehouden met woordvoerders van de verschillende politieke partijen. Aanwezig waren onder anderen Paul RosenmŲller (Groen Links) en Thom de Graaf (D66).

De woordvoerder van het CDA, die als enige negatief stond tegenover beperkingen in de bezuinigingen, werd continu uitgefloten. Eerder al op de middag wachtte staatssecretaris Nijs eenzelfde lot, toen bleek dat zij niet van plan was toe te geven aan de eisen van de studenten. De manifestatie is zonder problemen verlopen.