Ramadan tips voor Utrechtse politie

De ramadan is geen excuus voor islamitische jongeren om geen taakstraf te kunnen uitvoeren. Als jeugdige moslim boefjes zeggen dat ze tijdens deze religieuze vastenperiode beslist niet mogen werken, dan liegen ze de politie gewoon voor.

Dat blijkt uit de informatie die een panel van deskundigen verstrekte aan de Utrechtse politie. Het politiekorps wilde weten wat nou wel en niet precies geldt tijdens de ramadan en liet zich daarom voorlichten door het panel. Dat bestond uit kaderleden uit de Marokkaanse gemeenschap, een docent van een islamitische universiteit en een vertegenwoordiger van de stichting immigratie immigranten

,,God heeft niet bedoeld dat we lui zijn tijdens de ramadan. Je wordt juist meer beloond voor je gebed wanneer je tijdens de ramadan werkt'', zo is het onverbiddelijke oordeel van een islamitische ervaringsdeskundige.

De adviezen van het panel zijn bij aanvang van de ramadan onder alle Utrechtse agenten verspreid. Zo wordt er gewezen op het feit dat scholieren eerder geprikkeld zijn door honger en slaapgebrek. Ook verzamelen jongeren zich na het laatste gebed om acht uur 's avonds op straat. Bij overlast kunnen agenten hier op inspelen. Zeggen tegen de jongeren dat het niet in de geest is van ramadan om overlast te bezorgen. Trekken ze zich daar niets van aan, dan dienen agenten contact op te nemen met de moskee.

Ook bij arrestanten moet de politie rekening houden met de vastenperiode. ,,Ga respectvol met ze om ten aanzien van plichten die voortkomen uit de ramadan, zoals bidden, wassen en vasten. Hou er wel rekening mee dat een verdachte soms niet 100% in staat is een verhoor te ondergaan. Aan het einde van de dag is de geest verzwakt'', zo zegt een deskundige uit de islamitische gemeenschap.

De Utrechtse politie realiseert zich dat lang niet iedere politieagent zich hiertoe geroepen zal voelen. Sommige agenten zullen zich afvragen of het wel een taak van de politie is om verdachten aan te spreken op hun geloof.