Topman al-Qaeda wilde paus doden

Khalid Sheikh Mohammed, één van de nog voortvluchtige hoofdverdachte van de aanslagen op 11 september, zou twee keer geprobeerd hebben een aanslag uit te voeren op Johannes Paulus II. De Britse krant The Sunday Times berichtte dit vandaag.

Toen de paus in 1995 een bezoek bracht aan de Filipijnen wilde de al-Qaeda-topman al een aanslag plegen. Deze mislukte doordat de bom te vroeg afging in het appartement van de medeplichtige Ramzi Yousef. Yousef, een neef van Mohammed, werd later berecht in de Verenigde Staten voor zijn aandeel in de aanslag op het World Trade Center in 1993. Bij deze aanslag vielen zes doden.

Later, in 1999, liep een tweede poging op niets uit omdat het bezoek van de paus aan de Filipijnen niet doorging. De Britse krant zegt deze informatie uit leden van de Filipijnse inlichtingendienst te hebben gekregen. Mohammed zou twee maal naar de Filipijnen zijn gereist om niet alleen een aanslag te plegen, maar ook een terroristennetwerk op te zetten.

Khalid Sheikh Mohammed wordt als de rechterhand van Osama Bin Laden gezien, en is samen met laatstgenoemde één van de meest gezochte personen door de FBI en CIA. Er staat een grote beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd. Kort geleden liet Mohammed in een interview weten trots te zijn op de aanslagen in New York en Washington. Hierbij kwamen 3000 mensen om het leven.