''Toetreding Turkije EU is einde EU''

De Fransman Valťry Giscard d'Estaing, voorzitter van de Europese Conventie die zich buigt over de toekomstige structuur van de EU, heeft gezegd dat als Turkije toetreedt tot de Europese Unie, dat het einde betekent van de Unie.

Giscard d'Estaing is fel tegen de toetreding van Turkije omdat het volgens hem geen Europees land is. "Zijn hoofdstad ligt niet in Europa, 95% van zijn bevolking woont niet in Europa", zo liet de oud-president van Frankrijk weten aan de Franse krant Le Monde. "De dag nadat begonnen zal zijn met de onderhandelingen met Turkije, kunnen we een Marokkaans verzoek verwachten", verklaarde hij verder. Volgens hem zijn voorstanders van de toetreding van Turkije tegenstanders van de Unie.

De EU heeft zich onmiddelijk gedistantieerd van de uitspraken. EU-woordvoerder Jean-Christophe Filori benadrukte dat de leiders van de 15 EU-landen de mening van de Franse oud-president niet delen: "De kandidatuur van Turkije wordt door geen van de EU-staatshoofden of -regeringen in twijfel getrokken".

Op de komende EU-top op 12 en 13 december in Kopenhagen zal de kwestie-Turkije opnieuw worden besproken.