Proefproces tegen SGP wil niet lukken

Het Clara Wichmann Instituut probeert al een tijd om een vrouw te vinden die bereid is mee te werken aan een proefproces tegen de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), maar is daar nog steeds niet in geslaagd. Een jong vrouwelijk SGP-lid dat zich bereid had verklaard mee te werken, is afgehaakt na zwaar onder druk gezet te zijn door het bestuur van de politieke partij.

Volgens het Clara Wichmann Instituut heeft het SGP-partijbestuur de vrouw gedreigd met ''hel en verdoemenis''. Er werd gezegd dat een proefproces de partij ernstige schade zou berokkenen en dat dat op het geweten van de vrouw zou drukken. Een andere vrouw die ooit de zaken bij de SGP probeerde te veranderen begint er ook niet meer aan, zij zegt: ''Ik heb in al die jaren heel veel vuil over me heen gekregen. De SGP is een betonnen muur, waartegen vrouwen zich te pletter lopen.''

Het Clara Wichmann-instituut is een onafhankelijk instituut dat strijdt voor de rechtspositie van vrouwen. Het wil de SGP met een rechtszaak dwingen zich open te stellen voor vrouwen. Die kunnen nu geen volwaardig lid zijn van de partij. Ze hebben geen officieel stemrecht en kunnen geen gemeenteraadslid of Tweede-Kamerlid worden.

Verenigde Naties

In Nederland is de SGP nooit door de rechter aangepakt, alhoewel uitsluiting van vrouwen in strijd is met artikel ťťn van de Grondwet. Vorig jaar deden zelfs de Verenigde Naties aan de Nederlandse regering een dringend beroep om maatregelen te nemen tegen de uitsluiting van vrouwen door de SGP.

Eerdere pogingen in Nederland om de SGP te dwingen de discriminatie van vrouwen in het openbaar ambt op te geven, zijn tot nu toe mislukt. Eind vorig jaar oordeelde de Commissie gelijke Behandeling nog dat zij niet bevoegd was een oordeel te geven over de klachten ten aanzien van vrouwendiscriminatie van de SGP.

De SGP is zelf ook niet van plan enige wijziging in de regels aan te brengen. …ťn jaar geleden liet SGP voorzitter W. Kolijn in Netwerk weten dat de vrouw ondergeschikt is aan de man. "In de bijbel staat dat de man het hoofd is van de vrouw, en daarnaar willen wij leven", aldus Kolijn.

Het Clara Wichmann Instituut zal nog een laatste poging doen om een gereformeerde kandidate te vinden. Ook wordt onderzocht of er andere juridische wegen zijn om de staat te dwingen in te grijpen.