Republiekeinse zege dankzij Bush

President George W. Bush wordt door vriend en vijand gezien als de ''motor'' achter het succes van de Republikeinse zege in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat bij de tussentijdse verkiezingen afgelopen dinsdag. De zege van de Republiekeinen is historisch: slechts tweemaal eerder in 100-jaar zag een zittend president zijn partij bij tussentijdse verkiezingen winnen.

In de Senaat hebben de Republikeinen hun geringe minderheid omgebogen in een meerderheid van één zetel. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen nu 227 zetels (5 winst) en de Democraten 204 (4 verlies).

Met de Republikeinse meerderheid in het Congres kan president Bush de resterende 2 jaar van zijn ambtstermijn zijn conservatieve programma voltooien; verlaging van de belastingen, de instelling van een ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de benoeming van conservatieve rechters.

Vooral de benoeming van rechtse conservatieve rechters, wat de Senaat de afgelopen tijd door de licht Democratische meerderheid nog wist tegen te houden, zal voor lange tijd impact houden op de Amerikaanse samenleving: Rechters worden namelijk voor het leven benoemd in de VS. Op het gebied van de houding t.o.v Irak zal niet veel veranderen zo is de verwachting. Het Congres stond daarin al grotendeels achter Bush.