Telegraaf plaatst hoax op voorpagina

De Telegraaf plaatste vandaag op de voorpagina een artikel over een advocaat die zijn dure sigaren oprookt en claimt bij de verzekering. Telegraaf-journalist Roy Klopper is de auteur van het voorpagina-artikel.

Uit reacties van alerte Fok!kers bleek al snel dat onderstaand artikel al jaren op internet circuleert. Zie bijvoorbeeld dit of dit artikel.

Het verhaal:
Een Amerikaanse advocaat die dacht een lacune gevonden te hebben in de polis van een brandschadeverzekering heeft dat duur moeten bekopen.

De jurist was in het bezit van 24 uiterst zeldzame en bijzondere sigaren, die tezamen ongeveer 15.000 dollar kostten. Hij sloot een brandverzekering af en stak de sigaren een voor een op. Daarna claimde hij het bedrag bij zijn assurantiemaatschappij met de mededeling dat zijn sigaren verloren waren gegaan tijdens een aantal ''kleine brandjes''.

Een rechter oordeelde dat de verzekering moest uitbetalen omdat in de assurantievoorwaarden niets stond omschreven over de aard die een brand moest hebben om tot een schade-uitkering te komen. De advocaat ving dus 15.000 dollar terug.

Maar de juristen van de verzekeringsmaatschappij hadden ook niet stil gezeten: zij lieten de advocaat door de politie oppakken op verdenking van pyromanie. Resultaat: hij werd schuldig bevonden aan het 24 keer in brand steken van zijn eigen bezittingen, kreeg 24.000 dollar boete en draait voor 2 jaar de cel in.

De advocaten van de verzekeringsmaatschappij wonnen bovendien met deze wraakactie een prestigieuze advocatenprijs.