Honderdduizenden valse euro's ontdekt

Bij een inval in Turijn heeft de Italiaanse politie honderdduizenden valse euromunten in beslag genomen. Bij de inval in een metaalwerkplaats werden zes valsemunters aangehouden.

In de werkplaats trof de politie 300.000 munten van 1 euro aan met tekens uit de eurolanden Duitsland, Italië en Frankrijk. Ook werden een aantal geavanceerde machines om munten te slaan aangetroffen en ontdekte de politie materiaal voor de vervaardiging van ongeveer een half miljoen munten.
De valsemunters gebruikten bij hun werk 'eurokits' die in de eurolanden zijn gedistribueerd voordat de eenheidsmunt in het betalingsverkeer kwam. In het atelier trof de politie ook 'kits' uit Nederland en Oostenrijk aan.

De Italiaanse justitie verklaarde dat het voor het eerst is dat bij valsemunters dergelijke geperfectioneerde muntmachines zijn aangetroffen. Tot dusver hebben politiekorpsen in de eurolanden alleen maar apparatuur aangetroffen voor het drukken van valse eurobiljetten.

Volgens een Turijnse procureur verkochten de valsemunters de eurostukken voor 31 tot 46 eurocent per stuk. De verdachten zouden er al ongeveer 300.000 op de markt hebben gebracht. Zij werkten in de nachtelijke uren en op zaterdagochtend. De productie bedroeg circa vijfhonderd munten per dag.