Moerasmonster legt werkzaamheden stil

Wildehaar en Royal Chap hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Werkzaamheden aan een snelweg in Nieuw-Zeeland zijn stilgelegd nadat er door iemand van een Maori-stam gewaarschuwd was voor een moerasmonster. Door de bouw van de snelweg zou het moerasmonster van streek raken.

De Maori-stam, Ngati Naho, waarschuwde de snelwegpolitie dat de weg te dicht bij het leefgebied van de 'taniwha' zou komen te liggen.

Volgens legendes van de Maori zijn de 'taniwhas' bewakers van landschapskenmerken zoals rivieren en moerassen. In iedere bocht van een rivier zou zo een monster de wacht houden.

Een lid van de Maori-gemeenschap, Brenda Maxwell, verklaarde: "Er zijn al een aantal verkeersdoden gevallen door plaatselijke 'taniwhas'. Er zouden nu meer problemen kunnen ontstaan, alleen omdat de snelweg niet verder van het moeras af gebouwd kan worden. Blijf gewoon weg van het moeras."

Chris Allen, ambtenaar van het ministerie van Transport in Nieuw-Zeeland, zei dat de aanleg van de snelweg alleen gestopt zou worden als de stam er zeker van zou zijn dat er een moerasmonster zou leven. Twee eerdere meldingen van moerasmonsters zijn door Allen al in de wind geslagen. De snelweg zou ver genoeg van de woonplaats van de moerasmonsters af gebouwd worden. Inmiddels is de bouw van de snelweg weer voortgezet.