Turkije: AKP lonkt naar het Westen

De islamitische Partij voor Recht en Ontwikkeling (AKP) die gisteren een monsterzege haalde bij de parlementsverkiezingen in Turkije (meer dan 360 van de 550 zetels), en daardoor de absolute meerderheid in het parlement heeft verworven, zegt samen te willen werken met het Westen.

De leider van de partij, Recep Tayyip Erdogan, zegt dat zijn partij zich laat leiden door wereldlijke principes, vastgelegd in de Turkse grondwet. De scheiding tussen Kerk en Staat zal volgens hem niet worden aangetast.

Erdogan liet gisteren weten dat hij Turkije aantrekkelijker wil maken voor buitenlandse investeerders en de integratie van de Turkse economie in de wereldeconomie wil bespoedigen. De AKP-leider zei tevens dat hij de politieke wil heeft om het proces van toetreding tot de Europese Unie te versnellen.

De Turkse financiele markten reageerden vanochtend in ieder geval gunstig op de zege van AKP.

Reacties

De Europese Unie heeft inmiddels gezegd bereid te zijn om samen te werken met de nieuwe regering van Turkije. De Europese Commissie stelt in een verklaring dat de twee partijen die de verkiezingen wonnen duidelijk hebben aangegeven een pro-Europese koers te willen varen.

De huidige Turkse premier Ecevit zegt niet helemaal gerust te zijn dat de AKP de belofte om geen fundamentalistische koers te volgen zal nakomen. Hij heeft meerdere keren gewaarschuwd voor de ''geheime'' agenda die de partij zou hebben. De partij van Ecevit werd bij de verkiezingen overigens weggevaagd: slecht 1,2% van de stemmen haalde hij. Het moet gezien worden als straf voor het economische wanbeleid dat volgens de kiezers is gevoerd.