Vliegtuigspotters voor de rechter

In het Griekse Kalamata begint maandag het hoger beroep tegen de vliegtuigspotters Patrick Dirksen en Frank Mink die daar eerder dit jaar door de rechtbank veroordeeld waren tot drie jaar cel wegens spionage. De mannen wordt verweten dat ze hebben geprobeerd toegang te krijgen tot 'nationale geheimen' van het land. Na vijf weken te hebben doorgebracht in een Griekse cel, kwamen de spotters weer op vrije voeten.
Ook twaalf Britten, die nota bene een officiële uitnodiging tot het spotten bij de vliegbasis hadden ontvangen, staan terecht.

De advocaat van het tweetal heeft vertrouwen in zijn zaak. Ter verdediging wordt een aantal deskundigen opgevoerd, onder wie defensiespecialist en LPF-fractievoorzitter Mat Herben. Zij kunnen aangeven dat vliegtuigspotten een erkende hobby is in Nederland en dat het niets met spionage te maken heeft.

Waarschijnlijk duurt de rechtszaak drie dagen en wordt vervolgens meteen uitspraak gedaan. Als de mannen schuldig worden bevonden, dan is de verwachting dat de mannen wel terug mogen reizen naar Nederland en niet onmiddelijk de gevangenis in hoeven.

De rechter veroordeelde zes Britten vorig jaar ook tot drie jaar celstraf en de overige zes tot een jaar gevangenisstraf.