AEL gaat Belgische politie schaduwen

In België is opschudding ontstaan over het voornemen van de Arabisch Europese Liga (AEL) om de politie in Antwerpen te gaan schaduwen. De AEL wil daartoe over gaan nu blijkt dat de politie meer gaat doen tegen de straatcriminaliteit in de, meerendeel door allochtonen bevolkte, Antwerpse wijken.

Volgens de AEL heette het plan wat de politie heeft opgesteld oorspronkelijk geïntegreerd plan Marokkanen. De naam mag dan nu veranderd zijn, volgens de AEL is het duidelijk dat ''we hier met een etnisch gericht repressief beleid te maken hebben''. De naam is nu anders maar de ingesteldheid blijft volgens de AEL hetzelfde: ''Het Wordt dus een klopjacht op Marokkaanse jongeren in de straten van Borgerhout, de seefhoek en andere wijken van Antwerpen'', schrijft de AEL op haar website.

De AEL zal daarom in ''onze wijken'' eigen burgerpatrouilles van AEL militanten organiseren om de politie in de gaten te houden. Ook zal een aantal advocaten altijd klaar staan om de nodige acties te ondernemen indien misbruik wordt vastgesteld. ''We zullen niemand toelaten om onze wijken te terroriseren om een xenofoob electoraat tevreden te stellen voor electorale doeleinden'', zo besluit de AEL.

De burgemeester van Antwerpen zegt de actie toe te staan zolang de AEL zich niet bewapent. De AEL ontkent overigens dat zij gewapende bewakingsgroepen wil vormen, zoals het Vlaams Blok beweert.

De AEL is niet onomstreden in België. Zij wordt geleid door de 31-jarige Libanees Dyab Abou Jahjah, die eerder beweerde dat allochtonen helemaal niet hoeven te integreren, en die laatst voorstelde om van het Arabisch een officiële taal te maken. Hij heeft ook plannen om een afdeling in Nederland te stichten.

In België wordt de AEL, die zeer populair is bij allochtone jongeren, gezien als tegenreactie op het Vlaams Blok.

Website Arabische Europese Liga.