VVD wil Ayaan Hirsi Ali als TK-lid

De uit Somalië afkomstige Ayaan Hirsi Ali, die onlangs ernstig bedreigd werd omdat ze kritiek uitte op de islam, wil de Tweede Kamer in voor de VVD. Ali is benaderd door de VVD zo meldt het NRC Handelsblad vandaag.

De gang van Hirsi Ali naar de VVD is opmerkelijk omdat ze lid is van de PvdA en werkzaam voor het wetenschappelijk bureau van die partij, de Wiardi Beckman Stichting. In het NRC zet Ali zich echter fel af tegen de PvdA. Volgens haar kan die partij geen zinnige bijdrage leveren aan het integratievraagstuk.

''Wurggreep van multiculti's''

Ali zegt dat de PvdA pas een zinnige bijdrage kan leveren aan de discussie als zij gered wordt ,,uit de wurggreep waarin de multiculti's en de moslimconservatieven haar vasthouden.'' De opvattingen van de PvdA over integratie noemt ze ,,alles behalve sociaal-democratisch''. De VVD is daartoe veel beter in staat, meent ze.

PvdA-partijvoorzitter Koole reageert ,,geschokt'' op het nieuws, dat hij vanmorgen vernam. Volgens hem was bij de PvdA wel ruimte voor de kritische opmerkingen van Hirsi Ali ,,ondanks verschillen van mening''.

VVD-fractieleider Zalm bevestigt de kandidatuur van Hirsi Ali, en noemt haar een ,,helder liberaal denker, een moedige jonge vrouw met goede ideeën'', waarvan hij grote verwachtingen heeft als toekomstig woordvoerdster integratie, emancipatie en vreemdelingenbeleid voor de Tweede Kamer-fractie van de VVD.