NASA wil nepmaanlandingtheorie uit de wereld helpen

NASA besteedt meer dan 15.000 dollar om mensen te overtuigen dat ze 33 jaar geleden daadwerkelijk mensen op de maan hebben laten landen, en ze dit niet allemaal in scene gezet hebben.

Bepaalde samenzweringstheorieën claimen dat NASA's Apollo maanlandingen in scene gezet zijn. Het Amerikaanse Fox Television heeft twee keer een documentaire uitgezonden waarom de landingen in scene gezet zouden zijn, samen met aanwijzingen dat het gebeuren in een studio opgenomen zou zijn.

Een poll in 1999 heeft aangetoond dat 11 procent van de Amerikanen geloofden dat de maanlanding in scene was gezet. Na de documentaire, die bekeken is door 15 miljoen Amerikanen is dit gestegen tot 20 procent.

NASA heeft hierop besloten terug te vechten. "Het negeren hiervan wakkert alleen maar de vlammen aan van mensen die van nature sceptisch zijn." zegt James Oberg, een voormalig aerospace engineer. NASA heeft na de de documentaire "Conspiracy Theorie: Did we really land on the Moon?" een volledige krantenpagina geschreven met: "Apollo: Yes, We Did.".

Oberg is een boek aan het schrijven waarin geclaimed wordt dat de maanlandingen werkelijk gebeurd waren. "Oberg has got one hell of a job ahead of him", zegt sceptici Ralph Rene, een schrijver van een boek over dat de maanlandingen in scene gezet waren.

"Het is een schande dat dit moet worden gedaan", zegt Sonoma State University astronomie professor Phil Plait. "Het is beneden NASA's waardigheid om de mensen die deze theorie in de wereld gebracht hebben hier een pleziertje aan te laten beleven. Het probleem is, als je een probleem negeert, verdwijnt die niet."