Gas in Moskou gebaseerd op fentanyl

Mr Rinuxs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Russische ministerie van Gezondheid heeft woensdag bekend gemaakt dat het gas dat gebruikt is om de gijzelaars te bevrijden uit het theater in Moskou gebaseerd is op fentanyl.

Minister Joeri Sjevsjenko van Gezondheid zei tegen de pers: "Om de terroristen te neutraliseren is een substantie gebruikt die gebaseerd is op fentanyl. Er zijn geen substanties gebruikt die door de internationale conventie voor het uitbannen van chemische wapens zijn verboden."

Fentanyl wordt in verscheidene landen gebruikt als verdovingsmiddel voor medische doeleinden. Fentanyl is een synthetisch opiaat. Als pijnstiller is het vijftig tot honderd keer sterker dan morfine. Bijwerkingen van dit opiaat zijn het verlammen van de bloeddoorvoer en de ademhaling, waardoor mensen kunnen overlijden.

Rusland heeft lange tijd gezwegen over de samenstelling van het gas. Op aandringen van de Westerse wereld heeft Rusland de samenstelling vrijgegeven. De Amerikaanse ambassade had al een vermoeden dat dit opiaat was gebruikt. Door de inzet van het gas zijn 117 gijzelaars overleden.