Schooltassen volgend jaar lichter

Schooltassen van middelbare scholieren gaan volgend jaar de helft minder wegen als het aan de uitgever van veel van de schoolboeken, Wolters-Noordhoff, ligt.

Sinds de basisvorming is ingevoerd is het gewicht van de gemiddelde schooltas enorm toegenomen. Door de basisvorming worden er ook steeds hogere eisen aan de boeken gesteld, omdat de leerlingen er zelfstandig mee uit de voeten moeten kunnen. Hierdoor worden de boeken steeds dikker.

De bedoeling is om de bestaande schoolboeken op te splitsen in twee delen. Zodat de leerlingen niet alles in eens mee hoeven te nemen, maar per half jaar ťťn deel. Ook zal een deel van de materialen digitaal beschikbaar worden gemaakt.

Regelmatig krijgt Wolters-Noordhoff bericht van fysiotherapeuten die zeggen dat de tassen te zwaar zijn. Op dit moment wegen de tassen zeven kilo. Wolters-Noordhoff wil dit terug brengen naar drie en een halve kilo, wat volgens fysiotherapeuten een aanvaardbaar gewicht is. Gemiddeld heeft een leerling zes vakken per dag, de boeken mogen dus per stuk zes ons gaan wegen.

De kosten hiervoor gaan ongeveer ťťn euro per vak bedragen, een totaal van twaalf euro per jaar meer voor de meeste leerlingen. Wanneer de school een boekenfonds heeft dan betaalt deze twee derde van de aanschafprijs, de kosten zijn dan slechts rond de vier euro.