Identificatie door 1 lichaamscel

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door nieuwe ontwikkelingen in het 'DNA-vingerafdruk'-onderzoek wordt het de criminelen wel erg moeilijk gemaakt. Eén schilfertje hoofdroos of een spatje zweet is namelijk al voldoende om een persoon te identificeren. De technologie die het mogelijk maakt om mensen de identificeren via slechts één lichaamscel is ontwikkeld door DNA-expert Ian Findlay.

Met deze nieuwe techniek is het mogelijk om celmateriaal te onderzoeken dat gevonden wordt op moeilijke oppervlakken zoals papier en textiel. "Door gebruik van deze vingerafdruktechniek kunnen we vaststellen welke persoon een bepaald document in handen heeft gehad en welk traject het vervolgens heeft afgelegd." aldus de uit Australië afkomstige Findlay.

Bij het DNA-vingerafdruk-onderzoek waar tot nu toe veel gebruikt van wordt gemaakt zijn twee –tot vijfhonderd lichaamscellen nodig. Bij de techniek van Ian Findlay slechts één. "Er is een ruimtepak voor nodig om te voorkomen dat iemand sporen achterlaat. Want kleine celdeeltjes kunnen zelfs door de poriën van rubberhandschoenen."