Wereld niet klaar voor griepepidemie

bowie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de 'European Scientific Working Group on Influenza' kan er ieder moment een grieppandemie, een wereldwijde griepepidemie, uitbreken. Een vergelijkbaar scenario zou zich dan afspelen als bij het uitbreken van de Spaanse griep in 1918. Zo'n griepvirus kan de hele maatschappij platleggen en miljoenen doden veroorzaken.

De ESWI spoorde vorige week in Malta, tijdens haar eerste griepcongres, beleidsmakers en overheden aan om nu al in de nodige vaccinproductiecapaciteit, antivirale middelen en rampenscenario's te voorzien. Veel landen zijn (nog) niet in het bezit van de nodige middelen om de bevolking tegen zo'n uitbarsting te beschermen.

Ongeveer om de dertig jaar zorgt een extra gevaarlijk en besmettelijk griepvirus voor miljoenen doden. De laatste grote pandemie dateert uit 1968, men moet zich er dus op voorbereiden dat dit ieder moment weer kan gebeuren, stellen de wetenschappers.

Mocht er een dodelijke en snelverspreidende variant van de griep opduiken, zal het nog tenminste acht maanden duren eer de productie van een vaccin op gang komt. Noodplannen voorzien er nu slechts in dat alle scholen sluiten, het verkeer wordt platgelegd en iedereen thuis moet blijven.

De voorraden antivirale middelen, die een griepinfectie kunnen verkorten en de symptomen verzachten, zijn niet in voldoende mate beschikbaar om in deze situatie alle zieken te behandelen.