[update 17:20] Storm veroorzaakt veel overlast

Laatste update: 17:20 uur

De storm die op dit moment in alle hevigheid over ons land raast veroorzaakt veel overlast. Met windkracht 9 boven land en windkracht 11 boven zee is het de zwaarste storm in twaalf jaar. Aan de kust meet men windstoten van 130 kilometer per uur. Vanavond neemt de storm in kracht af.

Attractieparken

De efteling is om 14:24 ontruimd door de storm, dit in verband met gevaar voor
omvallende bomen. Veel attracties waren al de gehele dag dicht. Sixflags holland was ook gewoon open, maar ook hier waren 50% van de attracties gesloten. Batavia stad te Lelystad is ontruimd, de luifeltjes waaiden namelijk van de winkels af.

(met dank aan Tonnie voor de submit)

Treinverkeer

De NS meldt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen langer dan 60 minuten. Het betreft de verbindingen Dordrecht-Breda, Dordrecht-Geldermalsen, Dordrecht-Roosendaal, Amsterdam-Weesp, Schiphol-Leiden, Zutphen-Vorden en Zwolle-Groningen. De overlast wordt met name veroorzaakt door takken en bladeren op de rails en bovenleiding.

Vliegverkeer

Vliegverkeer is door de storm op dit moment vrijwel onmogelijk geworden. De KLM adviseert alle reizigers niet naar de luchthaven af te reizen, omdat de eerste vluchten naar verwachting pas na 18.00 uur weer zullen vertrekken. De vliegtuigen zijn allemaal volgetankt en met de neus in de wind geplaatst zodat ze zo weinig mogelijk hinder hebben van de wind. De laatste keer dat het vliegverkeer in Nederland geheel stilviel, was bij de storm van 25 januari 1990.

Verkeer

Het KLPD adviseert niet op weg te gaan tenzij het echt noodzakelijk is. Langs de snelwegen liggen veel omgevallen verkeersborden.

Rondvliegende dakpannen, weggewaaide daken

In Vlaardingen hebben de bewoners van een huizenblok hun huizen moeten verlaten. Het gehele dak was weggewaaid. In Middelburg zijn enkele straten afgezet in verband met rondvliegende dakpannen.

In Amsterdam dreigt een deel van het dak van het Centraal Station naar beneden te komen. De politieheeft een deel van de De Ruijterkade achter station afgesloten. De brandweer werkt aan het herstel.

De storm in het buitenland

Ook België en Duitsland worden getroffen door de storm. In Duitsland is een boer gedood nadat hij door de bliksem werd getroffen. In België is het treinverkeer tussen Brussel en Antwerpen stil gelegd. Ook is er een snelheidsbeperking voor de hogesnelheidslijn ingesteld. Op één na zijn alle tunnels van de Brusselse binnenring gesloten. Het scheepvaartverkeer vanaf Oostende is stilgelegd.

Dak Centraal Station Amsterdam bezweken

Inmiddels wisten verschillende users ons al te melden dat het dak van het Amsterdam Centraal Station is bezweken door de storm. Dit heeft als gevolg dat het station en de direkte omgeving is ontruimd. Een groot deel van de treinritten die via dit station lopen zijn uitgevallen, of hebben een nog onbekende vertraging opgelopen.

Dit topic is nu gesloten. Mensen die over dit bericht hun mening willen geven, kunnen hier verder.