Batterijloze pacemaker straks werkelijkheid

Indiase wetenschappers hebben een apparaatje uitgevonden dat gebruikt zou kunnen worden om een pacemaker zonder batterijen te laten werken.

Een pacemaker is een apparaat dat kunst- matig elektrische prikkels kan afgeven aan één of meerdere kamers van een hart waarvan door ziekte de eigen contractieregeling niet meer goed functioneert. Het apparaatje wordt meestal in een gemaakte pocket onder het linkersleutelbeen geïmplanteerd en d.m.v. elektroden die door een ader worden geleid met de hartwand verbonden. Een pacemaker is gemiddeld 6-7 mm dik en weegt ongeveer 25 gram.

Het team, geleid door Dr. A.K. Sood, natuurkundige aan het Indiase Instituut van Wetenschappen, Bangalore, hebben naar verluid 's werelds eerste 'flow sensor' ontwikkeld.

De sensor is zo klein dat het in bloedvaten past, alwaar het elektriciteit kan produceren door de stroming van het bloed.

"Het opent veel interessante mogelijkheden bij verschillende toepassingen. We hebben een Indiaas patent aangevraagd voor de technologie en we zijn van plan ook een US patent aan te vragen", zegt Dr. Sood.