Wereld persvrijheids-index: Nederland één

RickN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Reporters Without Borders heeft een lijst gepubliceerd waarin landen geordend zijn naarmate de vrijheid die ze de pers geven (persvrijheid). Nederland deelt in deze lijst de eerste plaats met Finland, IJsland en Noorwegen.

De lijst bevat een aantal onaangename verassingen voor de westerse democratieën; zo scoort het land van de onbegrensde mogelijkheden, dat Freedom of Speech zo hoog in het vaandel heeft, Amerika, slechts een 17de plaats. Ook verrassend zijn Italië, dat slechter scoort dan Benin, en Costa Rica dat juist hoog scoort met een 15de plaats.

Bijzonder slecht doet Azië het, we vinden Noord-Korea, China, Burma, Turkmenistan en Bhutan helemaal onderaan de lijst.

Nederland, Finland, IJsland en Noorwegen scoren zo hoog doordat ze niet alleen de persvrijheid in hun eigen land respecteren, maar ook opkomen voor persvrijheid in andere landen. Amerika scoort laag doordat journalisten hier regelmatig worden gearresteert als ze hun bronnen weigeren prijs te geven voor de rechter, en recentelijk voor het doorbreken van beveiligings afscheidingen bij officiële gebouwen.

De lijst is samengesteld door aan journalisten, onderzoekers en rechtsgeleerden 50 vragen te stellen over een breed spectrum van persvrijheids overtredingen, zoals censuur, moord op journalisten, media regulatie en druk.

De totale lijst is hier te zien.