Laatste nieuws over gijzeling Moskou

Wilbert van Veldhoven en IceFire hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gijzeling in Moskou is nog steeds bezig. Hieronder het laatste nieuws omtrent de gijzeling.

Bedreigingen worden ernstiger
De bedreigingen van de gijzelnemers worden steeds ernstiger. Als niet binnen zeven dagen alle Russische soldaten vertrokken zijn uit Tsjetsjenië, schieten ze alle gijzelaars dood. Dit is bekend geworden via een van de gegijzelden, Maria Sjkolnikova, via radio Moskou.

Onderhandelingen
Er wordt onderhandeld met de gijzelaars door een Tsjetsjeense afgevaardigde van het Russische parlement, Aslanbek Aslchanov. De gijzelnemers willen echter onderhandelen met vertegenwoordigers van het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen.

Vrijlatingen
Vandaag zijn er door de gijzelnemers nog eens vijf gijzelaars vrijgelaten. Een vrouw en drie kinderen, een van de vijf vrijgelaten gijzelaars is een Brit. Woensdagavond lieten de gijzelnemers al 37 gijzelaars vrij, in de media werd eerder gerept over 150 vrijgelaten gijzelaars. Maar dat bleek niet waar te zijn. Op dit moment zitten er nog zeshonderd mensen gevangen, waaronder 75 buitenlanders.

Nederlanders
Inmiddels heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd dat er onder de gegijzelden twee Nederlanders van Russische oorsprong zitten. Een woordvoerder zei: "Ze hebben een Nederlands paspoort. Ze waren vermoedelijk in Moskou voor vakantie. De sfeer in en rond het theater is 'zeer gespannen'. Er is een crisiscentrum ingericht waarin ook iemand van de Nederlandse ambassade zit, of in elk geval iemand namens de ambassades van de landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie." Het gaat om een Nederlandse moeder met haar zoon.

Reactie minister De Hoop Scheffer
"We hebben met ontzetting kennis genomen van de gijzeling. Ik word constant geïnformeerd over de ontwikkelingen rond de gijzeling."

Reactie premier Balkenende
Premier Balkenende was in Brussel en gaf de volgende reactie: "Het was een vreselijk zaak voor ons om dit te horen. Er is erg veel zorg in Nederland over de positie van deze twee vrouwen."

Reactie Nederlandse overheid
"We veroordelen deze gewapende actie 'ten diepste'. Het gebruik van geweld tegen onschuldige burgers, of het dreigen daarmee, kan nooit bijdragen aan een oplossing van het Tsjetsjeense conflict. We hopen op een geweldloos einde." Deze verklaring is via de Nederlandse ambassadeur in Moskou overgebracht aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reactie president Poetin van Rusland
"Deze gijzelingsactie is een van de ernstigste uit de geschiedenis. De actie is opgezet vanuit een internationaal terroristisch centrum." Poetin heeft verder opdracht gegeven aan het leger om de veiligheid van de gijzelaars boven alles te stellen.