Venlo: Marokkanen distantiŰren zich van geweld

De Marokkaanse gemeenschap, ruim vertegenwoordigd in Venlo, heeft zich gedistantieerd van het zinloze geweld waaraan vandaag de student RenÚ Steegmans is overleden. Woordvoerders van Marokkaanse groeperingen hebben tijdens een gesprek met de burgemeester hun afgrijzen uitgesproken over de zaak, en hebben aangekondigd morgen mee willen lopen in de stille tocht. Die tocht begint om 18.30 uur bij het stadhuis van Venlo en zal eindigen bij de supermarkt waar de doodslag plaatsvond.

De hoofdverdachte van de doodslag, de 18-jarige Khalid L., is van Marokkaanse komaf. De medeverdachte Sylvio R., ook 18, is autochtoon. Beide staan in Venlo als agressieve types te boek; Khalid staat in de buurt bekend als een agressief mannetje dat er om niks op los slaat. Hij is al veel vaker opgepakt wegens ernstige mishandelingen. Binnenkort zou hij daarvoor een celstraf uit moeten zitten.

Bezinning

Burgemeester Schrijen heeft de bevolking van Venlo opgeroepen tot bezinning. Volgens hem zijn in Venlo nooit uitzonderlijke problemen met allochtone groeperingen geweest. "We hebben een goede stad, een goede samenleving, een goede gemeenschap en dat mogen we ons niet laten afpakken. Er zijn geen subgroepen, de hele Venlose bevolking is diep door deze tragedie getroffen."

Schrijen pleitte ook voor een blijvende vrijheid van meningsuiting. "RenÚ heeft goed gedrag getoond. Laten we elkaar blijven aanspreken, we moeten kunnen blijven zeggen wat er gezegd moet worden. We mogen ons niet uit het veld laten slaan."

Inmiddels heeft Venlo op de website van de gemeente een reactiegedeelte opengesteld. Daarop kwamen echter zoveel racistische reacties binnen, dat alle binnenkomende reacties eerst gescreend worden alvorens ze op de site geplaatst worden. Venlo.nl


-
En uiteraard mogen de racistische opmerkingen hier ook achterwege blijven.