Gijzeling Moskou

GWD, IceFire, eekz, NLBADBOY, Punchdrunk en deliberator hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gijzeling die sinds gisteravond plaatsvindt in een theater in Moskou is nog altijd niet ten einde. Kort na het begin van de gijzeling werden al enkele kinderen en alle moslims vrijgelaten. Later op de avond zijn er nog 150 anderen vrijgelaten.

De gijzelnemers, die zichzelf het "zelfmoordcommando van de 29ste divisie" noemen, eisen terugtrekking van het Russische leger uit de deelrepubliek TsjetsjeniŽ. Hiervoor geven de rebellen de Russische regering zeven dagen de tijd.

Aantal gijzelaars
Over het aantal gijzelaars bestaat ook nog steeds onduidelijkheid. De schattingen lopen uiteen van zevenhonderd tot duizend gijzelaars. Het theater heeft achthonderd zitplaatsen en de musical die er wordt opgevoerd trekt steeds volle zalen. In ieder geval is duidelijk dat onder de gijzelaars zich ook een Nederlandse vrouw en haar zoon van veertien bevinden.

Vrijlating
Even was er sprake dat de westerlingen vrijgelaten zouden worden. Maar volgens een functionaris van het Kremlin, Aleksandr Matsjevski, zijn de gijzelnemers dit niet langer van plan omdat de diplomaten aan wie de gijzelaars zouden worden overgedragen, te laat bij het theater aankwamen.

Explosie
Bij het theater was ook een luide ontploffing te horen. Volgens de website van de Tjetjeense rebellen was dit een handgranaat die "preventief" in een lege kamer werd gegooid. Er zouden bij deze explosie geen doden of gewonden zijn gevallen.

Update 15:50
De Tsjetsjeense rebellen hebben een vrouwelijke gijzelaar doodgeschoten. Dit meldt het Russische persbureau ITAR-Tass.

Volgens Itar-Tass is de vrouw mogelijk woensdagavond al doodgeschoten, toen ongeveer vijftig leden van het Tsjetsjeense commando het theater binnendrongen. Ook een medewerker van de veiligheidsdienst zou toen om het leven zijn gebracht.


Dit topic is gesloten, voor reacties op dit nieuwsbericht, kunt u hier terecht.