VVD wil terug naar 2 publieke TV-netten

VVD leider Zalm wil het publieke omroepbestel terugbrengen naar twee televisienetten: ''Als de spelletjes en tekenfilms van de publieke zenders verdwijnen, kunnen de omroepen een net inleveren'', zo zei Zalm gisteravond in het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur.

Volgens Zalm behoren spelletjes en tekenfilms niet tot de taken van de publieke omroep. Daarom kunnen die programma's net zo goed op de commerciële zenders. Dat bespaart ook nog eens geld, dat gebruikt kan worden voor handhaving van het spaarloon. Zalm meent dat de publieke omroep met 200 miljoen euro in vier jaar minder toe kan.

"Borrelpraat"

De publieke omroepen doen de opmerkingen van Zalm af als "borrelpraat". Het is zeer vervelend dat Zalm het oude VVD-stokpaardje in verkiezingstijd van stal haalt, aldus een woordvoerder.

Het CDA heeft bij monde van haar mediawoordvoerder Joop Atsma laten weten niets te zien in het plan van de VVD-fractievoorzitter. Atsma noemde het zelfs een "absurd idee''. Hij erkent dat dit onderwerp tot een botsing zou kunnen leiden bij eventuele coalitiebesprekingen, maar bij de vorige besprekingen hebben ze op dit punt ook bakzeil moeten halen. Wij zullen er nu weer niet mee akkoord gaan, aldus de CDA'er.