Raymzter's Kut-Marokkanen enorme hit

De nieuwe cd-single 'Kut Marokkanen?' van de Almeerse rapper Raymzter is nu al de meest besproken songtitel van het jaar 2002. Raymzter kan zich nu al opmaken voor een verpletterende binnenkomst in de hitparade. Het nummer is al superclip op MTV en komt pas volgende week als single in de winkels.

De Marokkaanse gemeenschap lijkt er blij mee te zijn, maar ook de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk heeft er zijn zegen aan gegeven. 'Onterecht worden we gehaat en gevreesd', rapt Raymzter, zoon van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder, in zijn liedje.

'De krant speelt er op in en met name tv/ Maar dat jij er aan mee deed verbaast me nog steeds/ We kwamen hier als gastarbeiders/ on the downlow wat goede hash-verspreiders/ Ik weet nog hoe ze me noemden vroeger, ik was kleiner/ Kut Marokkaan, dat is wat ze zeiden'.

"Marokkanen worden vaak in een negatief daglicht naar voren gebracht. Als één iemand iets doet, wordt daar meteen een hele bevolkingsgroep op aangesproken. Ik hoop met het nummer dat mensen bewuster gaan nadenken voordat ze iets zeggen." aldus Raymzter.

Oudkerk "voelt zich vereerd"
Rob Oudkerk voelt zich vereerd en noemt het plaatje een goed initiatief. "Ik heb deze jongen nog niet ontmoet, maar afgaand op uitspraken in interviews zit hij op dezelfde golflengte als ik", zegt hij. "De term Kut Marokkanen was geen verspreking, maar is alledaags Amsterdams. Het geeft de manier weer waarop in deze stad wordt gedacht over kleine groepen mensen die het voor de massa verpesten. Ik houd mij aanbevolen om samen iets met deze jongen te doen."

Raymzter is de artiestennaam van de 22-jarige rapper Raymon Renssen. Nadat hij in 2001 de Grote Prijs van Nederland won in de categorie hiphop, maakte hij in het clubcircuit furore met rauwe rapmuziek op maatschappijkritische teksten. Hij schreef teksten voor de (regionale) tv-programma's Politiek is moeilijk en Pimpelpaars met een zwart gat en hij won de Essent Award-talentenjacht, wat hem een optreden opleverde op popfestival Lowlands.


De hoes van de single