Boeing onthult top-secret stealthvliegtuig

Boeing heeft in St Louis, Missouri een top-secret stealth straaljager onthuld. Het $67.000.000,00 kostende vliegtuig lijkt rechtstreeks uit Star Trek te komen, maar het vliegtuig genaamd "The Bird Of Prey" is voor serieuze doeleinden bedoeld.

"Dit is een klassieker van een 'black program', een vliegtuig die gebouwd is, en verschillende jaren getest is terwijl niemand die niet bij het project hoorde er iets vanaf wist," zegt Nick Cook, luchtvaart consultant. Eerdere top-secret vliegtuigen die uiteindelijk ook onthuld werden zijn de U-2 en de Blackbird spionagevliegtuigen, en de B-2 bommenwerper.The Bird of Prey bevat een cloacking-device waarbij een technologie gebruikt wordt die de buitenkant van het vliegtuig van kleur kan laten veranderen om zichtbaarheid te verminderen. Tevens kan het vliegtuig niet gedetecteerd worden door zowel akoestische, infrarood als radarecho's.

Dergelijke techologiën zijn verscheidene jaren bestudeerd, waarschijnlijk bij een test site in de Nevada woestijn, nabij Groom Lake, beter bekend als Area 51 aldus wetenschappelijk magazine New Scientist. Er is al eerder in het nieuws geweest dat Boeing zich met anti-zwaartekracht experimenten bezig houdt.

Boeing is tevens bezig met het ontwikkelen van onbemande geheime vliegtuigen (unmanned combat air vehicles) die onwaarschijnlijke manouvres, loopings en rechte hoeken kunnen maken (UCAV's). Er worden momenteel testvluchten gemaakt met de onbemande gevechtsvliegtuigen X-25.

Op de website van Boeing is het volledige persbericht te vinden, inclusief foto's en video's van de nieuwe straaljager.