Maas gekozen als voorzitter LPF

RoelerMF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Utrecht hebben de leden van de Lijst Pim Fortuyn tijdens het partijcongres met grote meerderheid de huidige interim-voorzitter Ed Maas tot partijvoorzitter gekozen. Ook de drie andere interim-bestuurders behouden hun zetel. Tevens zijn drie nieuwe bestuurders aangewezen. Maas was niet zelf aanwezig. Hij is op vakantie in Portugal, volgens berichten om zijn huwelijk te redden.

Buiten bleek de rust allerminst wedergekeerd. De nog voor de verkiezingen van de kandidatenlijst afgevoerde Martin Kievits verliet voortijdig de vergadering en gooide buiten al zijn frustraties eruit: "Dit is niet alleen een bananenrepubliek maar ook een bananenledenvergadering!". Ook vond hij dat de verkiezingen ondemocratisch waren verlopen en dat de procedure niet terecht zou zijn.

LPF'er Wien van de Brink ontdook alle vragen over ruzies binnen de LPF en noemde de 95% waarmee Ed Maas gekozen is een "Oost-Europese uitslag". Hij eindigde met een naar eigen zeggen oud boerenspreekwoord: "we moeten nu niet meer kakelen, maar gewoon eieren gaan leggen".

Marten Fortuyn

De broer van de vermoorde partij-oprichter Pim Fortuyn, Marten, is bereid adviseur van het nieuwe bestuur te worden. Hij zal zich niet met politieke zaken bemoeien, maar wil een soort coach voor de bestuursleden zijn. Marten vertrouwt erop dat de partij zich herpakt: "De 1,6 miljoen LPF-kiezers verdienen het dat er goed wordt omgegaan met de erfenis van Pim." De broer van wijlen Pim wilde in Utrecht met eigen ogen bekijken hoe de partij ervoor staat.

Het is nog onduidelijk wie de lijsttrekker van de LPF wordt. Minister Nawijn is gevraagd zich kandidaat te stellen, maar zou pas over twee weken willen beslissen. Fractievoorzitter Herben, die van de leden een staande ovatie kreeg, maakte bekend dat hij alleen als lijstduwer aan de verkiezingen in januari wil deelnemen.

Ongeldig

Er was ook tegenstand vanuit het Regiobestuur. Voorzitter IJ. van der Krieke, van het regiobestuur Noord-Holland, wil de besluitvorming van de ledenvergadering ongeldig laten verklaren. Volgens hem was het LPF-congres een goed geregisseerde show, waarbij alles erop gericht was om het interimbestuur te laten zitten.

Van der Krieke, de voormalige rechterhand van Maas, vindt dat Maas de leden teveel 'gepushed' heeft om hem te kiezen. Maas had zich, samen met drie assistenten, verkiesbaar gesteld. Volgens Van der Krieke stelden ze de eis uitsluitend als team gekozen te willen worden. Dat zou in tegenspraak zijn met de regels.