Balkenende: ''Schuld ligt bij LPF ministers''

Demissionair minister-president Balkenende heeft in het wekelijkse gesprek met Den Haag Vandaag gezegd dat de schuld voor de val van het Kabinet volledig bij de LPF ministers Bomhoff en Heinsbroek ligt. De twee hadden op persoonlijk vlak zoveel problemen dat van een samenwerking geen sprake meer kon zijn, zo zei de premier.

Ook speelde mee dat beide ministers hun eigen achterban in de LPF fractie leken te hebben, en zodoende meer bezig waren met hun eigen positie, dan met de belangen van het Kabinet.

Balkenende zei dat hij de twee ministers meerdere keren heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van hun onderlinge problemen. Het doek viel volgens de premier toen de 7 overige LPF-Kabinetsleden hun steun aan de twee opzegden.

In een mogelijke ''lijm''poging, zoals demissionair minister Nawijn eerder vandaag voorstelde, ziet Balkenende niets. Volgens hem is overduidelijk dat het parlement klaar is met deze coalitie.

Balkenende zei verder dat het demissionaire Kabinet zoveel mogelijk door zal regeren. De LPF lijkt op een aantal punten het beleid van het Kabinet toch te blijven steunen, ondanks een eerdere dreiging alles controversieel te zullen verklaren.