LPF voelt zich ''genaaid'' door Zalm

De LPF voelt zich flink te kort gedaan door het optreden van VVD-fractievoorzitter Gerrit Zalm. LPF-Kamerlid Van As sprak zelfs van ''behoorlijk gepiepeld''.

Volgens de LPF hadden ze aan de vooravond van de val van het kabinet nog signalen uit het kabinet ontvangen dat een doorstart van het Kabinet mogelijk was. Daarvoor moesten de twee ruziŰnde LPF-ministers Bomhoff en Heinsbroek vertrekken en moesten tenminste twintig LPF-Kamerleden op ÚÚn lijn zitten.

Vanochtend besloot de LPF-fractie in record tempo dat de beide ministers inderdaad moesten vertrekken. Mat Herben werd daarbij herkozen als fractieleider als opvolger van Wijnschenk. Toch zei Zalm, nog op het moment dat Herben bij Balkenende zat, dat hij de stekker uit het kabinet getrokken had.

Wijnschenk zelf ziet interim-partijvoorzitter Ed Maas als 'hoofdschuldige' van de kabinetscrisis: ''Maas heeft steeds partij gekozen voor de opstandige fractieleden De Jong en Eberhard en daardoor het gezag van mij als fractievoorzitter ondermijnd''.