Oppositie kraakt de LPF

De oppositiepartijen lijken opgelucht dat het kabinet-Balkenende is gevallen. SP-leider Marijnissen zegt hevig verontwaardigd te zijn over het optreden van de LPF-ministers: "Dat is met geen pen te beschrijven, maar nu is het speelkwartier echt voorbij."

PvdA, GroenLinks en D'66 vinden dat premier Balkenende niet daadkrachtig genoeg opgetreden heeft. Ze menen dat de minister-president eerder de ruzie had moeten bezweren tussen de LPF-ministers Heinsbroek en Bomhoff.

Ad Melkert zei op tv dat hij maanden geleden al had voorspeld dat politiek niet zo ''simpel'' was als sommigen het voorstelden. Melkert vindt dat Nederland een ''plee-figuur'' heeft geslagen in het buitenland. Hij noemt het zorgelijk dat Nederland nu een demissonair standpunt moet aandragen inzake de uitbreiding van Europa.

Oud PvdA-minister Jan Pronk vindt de hele gang van zaken vooral treurig voor de kiezers die op de LPF gestemd hebben: ''De kiezers dragen geen schuld, zij zijn niet verantwoordelijk voor de chaos in de LPF. De kiezers wilden verandering, daar moeten alle politieke partijen de komende tijd rekening mee houden''.

Alle oppositiepartijen zijn van oordeel dat de LPF het vertrouwen van hun 1.6 miljoen kiezers op schandalige wijze heeft verkwanseld.