Mat Herben terug, Bomhoff & Heinsbroek weg

abraracourcix, Brutus2k, bart en Superbossy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mat Herben is weer fractieleider van de LPF. Hij volgt Harry Wijnschenk op die de fractie slechts korte tijd leidde. De LPF-fractieleden besloten vanochtend dat Herben weer terug moest keren op zijn positie, die hij enige tijd geleden op moest geven. De fractie had maar weinig tijd nodig om Herben te kiezen.

De fractie stelde zich ook unaniem op het standpunt dat zowel minister Heinsbroek als vice-premier Bomhoff moet aftreden om de crisis in de partij te bezweren en een kabinetscrisis af te wenden.

Of dit het voortbestaan van het kabinet kan redden is nog maar de vraag. Volgens enkele VVD-ministers is het ,,afgelopen''. CDA-bronnen laten zich in dezelfde zin uit. Het kabinet komt vanmiddag opnieuw in crisisberaad bijeen.

Gisteren liet premier Balkenende wel doorschemeren dat een kabinetscrisis enkel nog te voorkomen was als de LPF-bewindslieden Bomhoff (Volksgezondheid) en Heinsbroek (Economische Zaken) hun ruzie zouden beëindigen. Of Balkenende met opstappen genoegen neemt, en snel twee nieuwe minister wil zoeken, is nog maar de vraag. Eerder liet hij weten dat hij het opstappen van een vice-premier eigenlijk onaanvaardbaar vindt.

Update 11:25

Vice-premier Bomhoff heeft zojuist zijn ontslag ingediend bij premier Balkenende. Of Heinsbroek dat ook gaat doen is nog onbekend. Bomhoff geeft om 12.00 uur in Nieuwspoort een persconferentie.

Update 12:26

Minister Heinsbroek (Economische Zaken) treedt ook af. Vanmiddag om 13.30 een persconferentie.