LPF: ''Bomhoff en Heinsbroek moeten weg''

LPF'ers die deel uit maken van het kabinet, de ministers De Boer en Nawijn én de 5 LPF-staatssecretarissen willen dat hun twee collega's Bomhoff en Heinsbroek hun biezen pakken; zij zouden vrijwillig op moeten stappen om het kabinet te redden. De 7 zijn het geruzie van Bomhoff en Heinsbroek zat, en zitten daarmee op de lijn van minister-president Balkenende, die zoals het er nu naar uit ziet het ook niet meer met hen ziet zitten.

Balkenende zou als de LPF fractie morgen de 7 LPF'ers steunt, wellicht willen proberen om dan snel twee andere ministers te zoeken. Het is echter de vraag of de LPF-fractie morgen eensgezind een besluit daarover zal nemen.

Eerder vanavond zei Mat Herben al dat hij niet uitsloot dat Heinsbroek moet opstappen. Fractieleider Wijnschenk zei echter het onacceptabel te vinden als een ''echte'' LPF'er als Heinsbroek moet opstappen. Wijnschenk noemde minister Bomhoff, notabene zijn eigen vice-premier, "onbetrouwbaar".

Morgen komt de LPF-fractie om 11 uur bijeen om te vergaderen over het al dan niet aanblijven van fractievoorzitter Wijnschenk. Mat Herben heeft al aangegeven hem te willen opvolgen, en zo wederom fractieleider te worden.

In Den Haag gaan de meeste mensen er echter vanuit dat er in de LPF geen eenheid meer valt te vinden. Zo zou Wijnschenk morgen wellicht uit de partij stappen met een aantal anderen, met in zijn kielzog minister Heinsbroek, en een nieuwe partij oprichten. In dat geval rest Balkenende niets anders dan een einde te maken aan zijn eerste kabinet.

Het kabinet komt morgen om 16:00 weer bijeen voor verder overleg. In Nova zei oud CDA kopstuk Hans Hillen dat hij een kabinet met de LPF eigenlijk geen optie meer vindt: ''De partij heeft zoveel krediet verspeeld, dat er geen samenwerking meer mee mogelijk is''.

Zie ook: Voortgang kabinet door crisis onzeker