Hindoe-leider wil zelfmoordgroepen

In India heeft een fundamentalistische hindoeleider gezegd dat hindoes zelfmoordgroepen moeten gaan oprichten. De leider, Bal Thackeray, wil daartoe zelf het voortouw nemen. Hij hoopt dat hindoes daarmee weerstand kunnen bieden aan de groeiende dreiging van het ,,islamitisch terrorisme''.

Thackeray is leider van de fundamentalistische hindoepartij Shiv Sena en staat bekend om zijn antimoslimstandpunten. De partij maakt onderdeel uit van de regeringscoalitie van premier Vajpayee. Hoewel Thackeray zelf geen zitting in het parlement heeft, beschouwen miljoenen hindoes zijn woord als wet.

Een maand geleden bestormden twee moslimextremisten de beroemde Akshardham-tempel van de hindoes in de staat Gujarat. Zij openden lukraak het vuur op de aanwezige gelovigen en doodden daarbij 31 mensen.

Thackeray: ,,In een tijd wanneer zelfs de tempels niet meer veilig zijn en de regering er niet in slaagt het terrorisme te bestrijden, is de enige oplossing het oprichten van zelfmoordgroepen van hindoes die de macht van het moslimterrorisme moeten aangrijpen.''