Ontwikkeling van minibatterijtje vordert

Wetenschappers in Florida zijn bezig een minibatterij te ontwikkelen. Professor Charles Martin van de Universiteit van Florida en zijn collega's zijn al redelijk ver gekomen, mede dankzij een fonds van $5 miljoen van de U.S. Office of Naval Research. Het doel is een millimeter klein batterijtje te maken.

De onderzoekers hebben nano-anodes en nano-kathodes weten te bouwen, die slechts nanometers groot zijn. Testen hebben uitgewezen dat deze 100 maal krachtiger zijn dan normale elektrodes. Een nanometer is een miljardste van een meter.

De batterij zal veel krachtiger worden dan Lithium-Ion batterijen, en kan bijna 3x zo vaak opgeladen worden.

"De voortgang is erg significant", aldus Bruce Dunn, professor in materiaalwetenschappen die het project leidt. Martin en zijn collega's hebben de nano-elektrodes ontwikkeld met behulp van een bepaalde synthesetechniek die chemische componenten tot een elektrode omvormt.

"We hadden een nieuw ontwerp voorgesteld voor een batterij waar alle componenten van nano-materialen gemaakt zijn, en we zijn er in geslaagd om bijna al deze componenten al te maken." zegt Martin. "We hebben alleen nog geen technologie ontwikkeld om deze componenten goed aan elkaar te zetten, maar daar zijn we mee bezig".