Turkije bezet deel Irak bij aanval VS

Wanneer de VS Irak gaan aanvallen zal het Turkse leger onmiddelijk het noorden van dat land binnentrekken en daar een veiligheidsgordel' opzetten. Dit heeft de Turkse minister van Defensie Cakmakoglu vandaag gezegd.

Met de veiligheidsgordel wil Turkije voorkomen dat de Koerden in het noorden van Irak een eigen staat uitroepen met de olierijke stad Kirkuk als hoofdstad. Turkije vreest namelijk dat dat een aanmoediging zou zijn voor het streven naar onafhankelijkheid van de in Turkije levende Koerden: ,,Een dergelijke formatie met Kirkuk als hoofdstad is voor Turkije onaanvaardbaar'', aldus Cakmakoglu.

Afgelopen weekeinde meldden de Turkse media dat premier Ecevit had gezegd dat de situatie in Noord-Irak uit de hand begint te lopen. Zo bespraken de twee belangrijkste Koerdische groepen in Noord-Irak onlangs een ontwerp-grondwet, waarin gesproken wordt over een federale staat met slechts geringe bevoegdheden voor de centrale regering in Bagdad. Deze Koerdische staat zou Kirkuk als hoofdstad moeten krijgen.