''Al-Qaeda achter aanslag in Bali'' [update]

Usefull, IceFire, Krisman en Ray_16v hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Indonesische politie op Bali denkt over namen van mensen te beschikken, die mogelijk betrokken waren bij de bomaanslag van zaterdag op het eiland. Vermoed wordt dat de Indonesische moslim-extremistische groepering Jemaah Islamiyah, gelieerd aan al-Qaeda, achter de aanslag zit die aan zo'n 190 mensen het leven kostte.

Ook terrorismedeskundigen zijn wereldwijd van mening dat de aanslag het werk van het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden is. Zij denken dat de enige organisatie die zo'n professionele aanslag heeft kunnen plegen het Zuidoost-Aziatische netwerk van Al-Qaeda is.

Gunaratna

Zo meent de Singaporese terreurdeskundige Rohan Gunaratna -de schrijver van het boek Inside Al-Qaeda: Global network of Terror- dat het vrijwel zeker is dat de aanslag op Bali het stempel van Osama bin Laden draagt. Hij zegt dat het Zuid-Aziatische netwerk van Bin Laden, Jemaah Islamiah, erbij betrokken is. Volgens hem bepaalt Al-Qaeda wat Jemaah Islamiah doet. Hij is van mening dat Indonesië niet moet aarzelen deze organisatie onder leiding van Abu Bakar Bashir totaal te ontmantelen omdat dat 'de gevaarlijkste terroristische organisatie in Zuidoost-Azië is'. "Deze organisatie moet worden ontwricht, afgebroken en vernietigd", zei hij.

Bovendien moet Abu Bakar Bashir volgens hem worden gearresteerd. Volgens Gunaratna is de aanslag op Bali ook het bewijs dat Osama bin Laden niet dood is.

Tot dusver heeft overigens nog niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Update 14:25

De Indonesische minister van Defensie, Abdul Jalil heeft zojuist gezegd dat het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden betrokken is bij het bloedbad op Bali. Volgens Jalil wijst onderzoek in de richting van al-Qaeda.