Iraanse ayatollah wil drie tv-dominees dood

Een persoonlijke gezant van Ali Khamenei, de geestelijk leider van Iran, heeft opgeroepen tot de moord op drie Amerikaanse televisiedominees. Volgens de krant Abrar heeft Khamenei's speciale gezant, de ayatollah Mohsen Moujtahed Chabestari, vrijdag na het gebed de gelovigen toegesproken en hen opgeroepen de moorden te plegen.

Volgens de ayatollah hebben ,,de drie dominees en huurlingen van het zionisme, de profeet (Mohammed) beledigd. In onze visie moet men die drie mannen doden''.

Bij conservatieve islamieten ligt de afgelopen week vooral de ultraconservatieve Amerikaanse protestant Jerry Falwell onder vuur. Falwell zei op de televisie dat Mohammed een terrorist was. Maar ook de tv-dominees Pat Robertson en Franklin Graham liggen slecht. Robertson wekte in februari al de woede van veel islamieten in de VS toen hij zei dat de islam ,,een gewelddadige religie is die neigt tot dominantie en destructie''. Graham legde eerder zijn kijkers uit dat de islam ,,een verderfelijke religie'' is.

In de ogen van Chabestari hebben de tv-dominees zich schuldig gemaakt aan blasfemie (godslastering). Daarvoor kan in islamitsche landen de doodstraf worden opgelegd.