Rijk de Gooyer werkte in Berlijn voor CIA

florisje, Tigertje, gerritdekzijl, Slambam en Chocopuff hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Van 1959 tot 1961 heeft de nu 76-jarige acteur Rijk de Gooyer voor de CIA gewerkt. Dat onthulde hij gisteravond in NOVA. Hij ontving daarvoor maandelijks een vergoeding van 3000 gulden.

De Gooyer ging naar Berlijn om een cursus aan de acteursopleiding UFA te volgen. Kort voor zijn vertrek naar Berlijn werd hij door de Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) geworven. 'Ik moest naar Duitsland om die opleiding te doen en had geld nodig. Toen ben ik via de BVD voor de CIA gaan werken', aldus De Gooyer.

Iedere donderdagavond sprak De Gooyer anderhalf uur met zijn CIA-contactpersoon. Hij vertelde dan over zijn gesprekken in Oost-Berlijn. Hij werkte in Oost-Berlijn in het links georiŽnteerde theater van Bertol Brecht. Ook sprak hij in restaurants met leden van de oppermachtige Oost-Duitse communistische partij. Zo zou hij een keer aan tafel hebben gezeten met de toenmalige DDR-leider Walter Ullbricht. 'Heb ik mee zitten eten', vertelde hij de CIA. 'En dat was weer goed voor een half jaar salaris'.

Naar eigen zeggen heeft hij de CIA 'eigenlijk niet geholpen', maar de Amerikaanse inlichtingendienst zag geen aanleiding om de samenwerking snel op te zeggen. De Gooyer werd twee jaar lang doorbetaald.

Een woordvoerder van de AIVD, zoals de BVD tegenwoordig heet, kon het verhaal gisteravond niet bevestigen noch ontkennen.