Kabinet mag frequenties verdelen via vergelijkende toets

Radiowereld en Peter01 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bestuursrechter Simons heeft vanochtend in Rotterdam bepaald dat de politiek gaat over het instrument waarmee de frequenties verdeeld worden. Het kabinet kan de etherfrequenties onder commerciële radiozenders dus verdelen via een vergelijkende toets, waarbij de aanvrager van een vergunning tevens een financieel bod doet.

Wel zei de rechter dat de verdeling sneller moet plaatsvinden. Hij legde het kabinet daarom op voor 1 januari 2003 een verdeling van etherfrequenties aan te kondigen zodat op 1 juni volgend jaar de commerciële zenders hun nieuwe plek in de ether kunnen innemen voor een periode van 8 jaar.

De soap rondom het verdelen van de frequenties voor commerciele stations loopt al heel lang. Op 24 juli bepaalde de rechter dat de frequenties via een veiling moesten worden verdeeld, maar minister Heinsbroek van Economische Zaken had de rechtbank om een herziening van die uitspraak gevraagd.

De rechtbank heeft ook bepaald dat de commerciële omroepen die nu al via de ether uitzenden, tot 1 juni 2003 van hun oude vergunningen gebruik mogen blijven maken. Zodra blijkt dat de termijn van 1 juni 2003 niet wordt gehaald, zal het kabinet alle andere direct bruikbare frequenties toch tijdelijk moeten verdelen.