Nieuwe doorbraak in datatransmissiesnelheden

Amerikaanse computerwetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld die ze Photonic Data Services (PDS) noemen, om gigabytes aan data 500x sneller over het internet te sturen dan het standaard protocol wat momenteel gebruikt wordt.

Een test die Joel Mambretti en Robert Grossman gevoerd hebben om de transatlantische backbone op te voeren heeft geleid in een topsnelheid van 2,8 Gigabit/s.
PDS integreert en deelt vier netwerkprotocollen in lagen om volledig gebruik te maken van netwerkcapaciteiten bij maximale snelheden.

"Door deze protocollen te combineren, is het nu mogelijk datasets met omvang van gigabytes waar dan ook in de wereld te analyseren", zegt Grossman.
"PDS maakt het mogelijk om gespecialiseerde, high-performance netwerk connecties te maken", zegt Mambretti. "Voor de eerste keer zullen deze soorten connecties beschikbaar zijn voor large-scale global applications."

In de test werd Amsterdam met Chigago verbonden waarbij de moderne optische connectiepunten genaamd NetherLight en StarLight werd gebruikt. NetherLight is een deel van het Nederlandse onderzoeknetwerk SURFnet. StarLight is de zich in Chicago bevindende optische switch/router netwerk gebouwd voor high-performance onderzoekstoepassingen

Volgens Mambretti en Grossman zal de performance van datatransmissie verbeteren op nationale, internationale en globale netwerken.