Onderwijstelefoon afgesloten voor mobieltjes

spambam en the_bbk hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Onderwijstelefoon, een advieslijn bedoeld voor scholieren die last hebben van pesten, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie, is opnieuw afgesloten voor mobiele bellers. Volgens een woordvoerder van de Onderwijstelefoon werkt het gescheld en gevloek waar het telefoonteam steeds meer mee te maken kreeg demotiverend.

In 1998 werd de Onderwijstelefoon ook al geblokkeerd voor mobiele bellers wegens het grote aantal plaagtelefoontjes dat binnenkwam. Begin dit jaar werd dit teruggedraaid, maar dat zorgde al snel voor een toename van het misbruik.

Met regelmaat werd het nummer op een georganiseerde manier bestookt met allerlei verwensingen en smerige woorden. Hoewel het hulpnummer geblokkeerd kan worden voor iemand die lang achtereen misbruik maakt van de opvang, omzeilden groepjes van vijf tot zes jongeren de blokkering door afwisselend kort in te bellen met rottige en smerige opmerkingen.

Volgens de woordvoerder was het aantal serieuze telefoontjes naar het gratis nummer gedaald tot 17 procent. Ook de duur van de gemiddelde gesprekken daalde dramatisch. Duurde een gesprek aan het begin van dit jaar nog gemiddeld vier minuten, nu nog zo'n 52 seconden.

De organisatie van de advieslijn gaat onderzoeken of het inbellen met een vaste telefoon nog voldoende tegemoet treed aan de behoefte van scholieren.