Siemens leverde Irak kernbom onderdelen

jolos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse elektronicagigant Siemens AG heeft een bepaald soort stroomonderbrekers geleverd aan Irak, waarvan deskundigen zeggen dat ze gebruikt kunnen worden in een kernbom. Het bedrijf leverde ze in 1998 en 1999. Dat meldde maandag de Duitse tv-zender ARD.

Elf jaar geleden vonden, volgens de ARD, VN-wapeninspecteurs al veertig van zulke schakelaars op verdachte locaties in Irak. Ook deze waren gemaakt door Siemens en door het Franse Thomson CSF. De zender stelt dat deskundigen van het internationaal atoomagentschap (IAEA) in Wenen en uit de VS concluderen dat de onderdelen gebruikt kunnen worden om een bom af te laten gaan. Een deskundige, Gary Milhollin van een Amerikaans project voor controle van nucleaire wapens, zegt dat het nieuwste ontwerp van een Iraakse kernbom maar een schakelaar nodig heeft om het ding af te laten gaan.

Siemens bevestigt de verkoop, maar verklaart tegenover de ARD dat de onderdelen uitsluitend worden gebruikt voor niersteenvergruizers, onder meer in Irak, en dat een Iraaks bedrijf die niersteenvergruizers regelmatig inspecteert en onderhoudt. Maar volgens Milhollin kan Siemens nooit zeker weten of iemand de schakelaars er niet uithaalt om ze later weer terug te plaatsen.

Een Siemens-woordvoerder zegt dat het bedrijf een schoon geweten heeft "zowel politiek, zakelijk als moreel". Een Amerikaans lid van het Huis van Afgevaardigden toonde zich geschokt. "Wat is er aan de hand met de bedrijfscultuur bij Siemens en met de Duitse exportcontroleurs die dit toestaan?", vraagt hij zich af.