Nobelprijs voor onzinnigste onderzoeken

Donderdag hebben in Boston verscheidene internationale wetenschappers de Nobelprijs in de wacht gesleept. Het gaat hier niet om de echt Nobelprijs maar om een alternatieve om de onzinnigste en opmerkelijkste onderzoeken te eren. Onder meer een studie om de oppervlakte van de huid van een levende olifant te meten en een onderzoek om de gevoelens van struisvogels voor mensen te doorgronden behoorden tot de winnaars.

Het humoristische blad Annals of Improbable Research was de initiatiefnemer van de uitreiking. Er waren prijzen in verschillende categorieën waaronder Vrede en Hygiëne. Een Japans team heeft de Vrede prijs gewonnen door een apparaat te ontwikkelen dat geblaf van honden in het Japans kan vertalen. De Hygiëneprijs mocht een Spaanse wetenschapper meenemen omdat hij een wasmachine voor honden en katten had bedacht.

Een diepgaand Duits onderzoek naar de methodiek achter het ineenstorten van een schuimkraag in een glas bier, wekte veel indruk bij de jury. En ook een studie naar, wie krijgt ze, wanneer, hoe vaak, en welke kleur pluisjes in menselijke navels voorkomen gooide hoge ogen. De Nobelprijs voor Medicijnen ging naar een Britse academicus. Hij bewees dat de linkertestikel van uitgebeelde mannen, door de beeldhouwers in de oudheid, groter werden gemaakt dan de rechter.